‘Yappen met de YAP’: verhalen van meisjes in crisissituaties
Jongeren van Plan International België lanceren podcast

Welke impact heeft de klimaatcrisis op meisjes? Hoe kan je blijven leren als er geen school meer is? Hoe ziet je leven er eigenlijk uit wanneer je als meisje je thuisland halsoverkop moet verlaten? De nieuwe podcast ‘Yappen met de YAP’ van Plan International België gaat de moeilijke onderwerpen niet uit de weg.
‘Yappen’, dat is babbelen(*). En de YAP, dat is de Youth Advisory Panel van Plan International België. Breng de twee elementen samen en je krijgt een podcast waarin uiteenlopende meisjes de luisteraars meenemen in hun wereld.
Verspreid over zes boeiende afleveringen (drie in het Nederlands, drie in het Frans, met ondertitelde video’s op YouTube en Spotify) nodigen de jonge presentatoren meisjes en jonge vrouwen uit om hun verhaal te delen. Zo komen in de eerste aflevering Fatima en Halima praten over de impact van klimaatverandering in hun thuisland Nigeria. "Ik wil niet alleen mijn eigen verhaal veranderen, maar ook een nieuw verhaal schrijven voor iedereen. Ik weet dat ik het niet alleen kan. Dus moet ik iedereen aan boord krijgen", vertelt Fatima in de podcast. "Het is niet mijn verantwoordelijkheid om de wereld te veranderen, maar het is onze verantwoordelijkheid."
In een latere aflevering geeft Sham uit Syrië een inkijk in haar ervaringen als vluchteling in ons land. En Sham (ander meisje, ook uit Syrië) vertelt in de derde aflevering hoe het is om als jongere plots geen kans meer te hebben om naar school te gaan.
Meisjes aan het woord
“Deze podcast heeft twee doelen”, vertelt Timothy Vermeir van Plan International België. “Ten eerste willen we de stem van deze meisjes versterken, de wereld laten kennismaken met hun realiteit en uitdagingen, maar ook tonen hoe krachtig ze zijn. Pas wanneer we naar de persoonlijke verhalen van deze meisjes luisteren, kan de realiteit achter de statistieken en nieuwsberichten een menselijk gezicht krijgen.”
“Tegelijk versterkt Plan International België op deze manier een nieuwe generatie: de jongeren van de YAP leren om hun ideeën te vormen en verduidelijken, om (sociale) media te gebruiken om hun mening te uiten, en impact te hebben op de maatschappij waarvan ze de toekomst zijn. Het zijn ook de jongeren van de YAP zelf die met het idee kwamen om een podcast te maken, die de afleveringen uitwerkten en de gesprekken leidden.”
(*) Yappen, genomineerd als tienerwoord van het jaar 2024, betekent zoveel als babbelen, roddelen, praten over niets, blijven praten zonder stiltes.
Aflevering 1 van ‘Yappen met de YAP’ – over de impact van de klimaatcrisis – is sinds 27 maart beschikbaar op Spotify, Apple Podcast en YouTube.
Alle afleveringen:
- Aflevering 1: Meisjes en de klimaatcrisis (inleiding in het Nederlands, interview in het Engels) - 27/03
- Épisode 1 : Les filles face à la crise climatique (inleiding in het Frans, interview in het Engels) - 27/03
- Aflevering 2: Kracht en doorzettingsvermogen: het verhaal van een jonge vluchteling - 10/04
- Épisode 2 : Force et résilience : le guide d'une jeune réfugiée - 10/04
- Aflevering 3: Onderwijs onderbroken: hoe kan je leren als er geen school meer is? - 24/04
- Épisode 3 : Éducation interrompue : comment apprendre quand il n’y a plus d’école ? - 24/04