SAFEHAVEN: Plan International België sensibiliseert jongeren over grensoverschrijdend gedrag in de metaverse

Brussel, 23 november 2023 – Plan International België, een onafhankelijke ngo die zich inzet voor kinderrechten en gendergelijkheid, introduceert SAFEHAVEN: Tot Elke Avatar Vrij Is! Dit innovatief e-paviljoen sensibiliseert jongeren over gendergelijkheid en grensoverschrijdend gedrag in de metaverse. Het e-paviljoen werd voor het eerst geïntroduceerd op de virtuele festivalomgeving van Pukkelpop in de zomer. Vandaag is het toegankelijk voor andere online initiatieven.

SAFEHAVEN is een initiatief van Plan International België in samenwerking met yondr, De Aanstokerij en UAntwerpen om cyberpesten en genderdiscriminatie in de metaverse krachtig aan te pakken. Hiervoor kreeg het een opdracht van Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle en het departement Cultuur, Jeugd en Media. Het initiatief kadert binnen het Vlaams Jeugd- en Kinderrechtenbeleidsplan 2020-2024 om het welbevinden en de mediawijsheid bij kinderen en jongeren te versterken.

Een van de populairste platforms in de metaverse is Roblox. In 2023 heeft het niet minder dan 66 miljoen dagelijks actieve gebruikers. 44% van hen is jonger dan 13 jaar*. Ook bij Vlaamse kinderen en jongeren is Roblox razend populair. Net zoals bij andere virtuele omgevingen, is Roblox niet zonder gevaar.

Minister Dalle: “Er zijn risico's verbonden aan die online werelden. Denk aan homofobe en racistische uitspraken, seksueel ongepaste opmerkingen, intimidatie, verwijten, grof taalgebruik en pesterijen. Samen moeten we bouwen aan een toekomst waarin we geweld en grensoverschrijdend gedrag kunnen vermijden. We dragen daarin allemaal een verantwoordelijkheid.”

SAFEHAVEN is ontwikkeld in co-creatie met jongeren. Het legt nadruk op toestemming (consent), dat geïnformeerd, specifiek, vrij gegeven, omkeerbaar en enthousiast moet zijn. Jongeren leren ook hoe ze (als omstander) gepast kunnen reageren op grensoverschrijdend gedrag. Ten slotte komen ze op een interactieve manier meer te weten over genderrollen, stereotypen en begrippen zoals gendergerelateerd geweld en allies (bondgenoten).

Pieter Van Leugenhagen, Managing Partner van yondr: "Jongeren worden bijna dagelijks blootgesteld aan online content dat gewelddadig, haatdragend of op een andere manier schadelijk kan zijn. We waren dan ook enthousiast om betrokken te zijn bij dit initiatief om jongeren op een speelse manier te informeren hoe ze zich kunnen wapenen tegen ongepast virtueel gedrag."

Het e-paviljoen werd voor het eerst gelanceerd op de virtuele festivalomgeving van Pukkelpop op Roblox in augustus. Vandaag is het voor iedereen online toegankelijk. Romeo Matsas, Policy & Social Change Director bij Plan International België: "Ons e-paviljoen empowert jongeren om op te treden tegen genderongelijkheid en grensoverschrijdend gedrag in de metaverse. De afgelopen maanden hebben we het e-paviljoen verder ontwikkeld. Ons doel is het te koppelen aan andere online evenementen voor jongeren."

SAFEHAVEN is online beschikbaar via Roblox. ​

* Meer informatie over risico’s in de metaverse en aanbevelingen om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, ermee om te gaan of erop te reageren, vindt u in de white paper “Seksueel en ander grensoverschrijdend gedrag in de Metaverse” door dr. Karolien Poels, UAntwerpen.

Noot voor de redactie

Voor verdere vragen of om een interview af te leggen, contacteer:

Plan International België

Deborah Rozenberg

Head of Marketing, Communication & Campaigns

Deborah.Rozenberg@planinternational.be

0470 69 12 72

Kabinet minister Benjamin Dalle

Filip Van der Elst

Woordvoerder 

filip.vanderelst@vlaanderen.be

0 475 86 29 50

Departement Cultuur, Jeugd en Media

Mattijs Deraedt, adjunct-woordvoerder 

mattijs.deraedt@vlaanderen.be

02 553 42 89

Over Plan International België

Plan International België is een onafhankelijke Belgische ngo die over de hele wereld kinderrechten en gelijkheid voor meisjes verdedigt. We zijn lid van Plan International. Sinds 1983 helpen we kinderen en jongeren om zelfstandiger in het leven te staan. We geven hen de mogelijkheid hun toekomst te veranderen.

We zorgen ervoor dat meisjes van bij de geboorte dezelfde kansen krijgen als jongens: naar school gaan of een beroepsopleiding volgen, een degelijke job vinden, inspraak hebben en verandering brengen in de maatschappij, zelf beslissen over hun leven en hun lichaam en zich vrij van geweld ontplooien. 

Meer informatie over Plan International België is te vinden op www.planinternational.be. ​ ​

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Plan International België

Plan International België is een onafhankelijke Belgische ngo die over de hele wereld kinderrechten en gelijkheid voor meisjes verdedigt. We zijn lid van Plan International. Sinds 1983 helpen we kinderen en jongeren om zelfstandiger in het leven te staan. We geven hen de mogelijkheid hun toekomst te veranderen. 

We zorgen ervoor dat meisjes van bij de geboorte dezelfde kansen krijgen als jongens: naar school gaan of een beroepsopleiding volgen, een degelijke job, inspraak hebben en verandering brengen in hun maatschappij, zelf beslissen over hun leven en hun lichaam en zich vrij van geweld ontplooien.

Neem contact op met

Plan International België vzw Ravensteingalerij 3B5 1000 Brussel, België

+32 470 69 12 72

press@planinternational.be

planinternational.be