Plan International België lanceert project Bike for Future in aanloop naar WK wielrennen 2025 in Rwanda

Als officiële partner van Belgian Cycling zet NGO Plan International België in op sport als instrument voor verandering en meisjesrechten.

Brussel 6 april 2023 - Vandaag is het de Internationale Dag van de Sport voor Ontwikkeling en Vrede. Plan International België lanceert op deze dag hun nieuwe project Bike For Future, waarbij ze sport inzetten als instrument voor verandering. Het project wordt opgezet in Rwanda, waar in 2025 het WK wielrennen zal plaatsvinden, en focust zich op fietsen. Meisjes zullen onder meer fietsen ter beschikking krijgen en de mogelijkheid om opleidingen over en met sport te volgen. Sport kan heel wat poorten openen voor meisjes. Met dit project wil Plan International België, wanneer het WK in 2025 van start gaat, structurele en positieve verandering aantonen. Het project wordt gesteund door ex-wielrenner Philippe Gilbert, die al meer dan 10 jaar Plan International België ambassadeur is.

Plan International België start Bike for Future in Rwanda in aanloop naar het WK wielrennen in 2025

In 2025 vindt in Rwanda het WK Wielrennen plaats. In het verleden brachten grote sportevenementen niet altijd positieve, laat staan duurzame, veranderingen voor jongeren in de gebieden waar ze plaatsvonden. Met dit uniek sportevenement in het vooruitzicht wil Plan International België in verbinding gaan met de lokale bevolking van Rwanda en inzetten op een positief en duurzaam effect voor meisjes. De sportsector moet aantonen dat ze een instrument kunnen zijn voor positieve en duurzame verandering, en verder gaan dan alleen maar entertainment. Daarom lanceert Plan International België dit jaar, in aanloop naar het WK 2025, Bike for Future. ​

Met Bike for Future wil de organisatie de situatie voor meisjes structureel verbeteren. Plan International België zal inzetten op het lokale onderwijssysteem om sportopleidingen en materiaal ter beschikking te stellen voor meisjes. In totaal wil het project 3600 meisjes bereiken. Bike for Future zal van start gaan in mei 2023 zodat meisjes in Rwanda tegen de start van het WK in 2025 al concreet kunnen aantonen welke impact dit project had voor hen. ​ ​ ​

Florence, 17, is lid van de jeugdclub in haar school in Rwanda, waar ze leert over seksuele gezondheid en reproductieve rechten ©Plan International
Florence, 17, is lid van de jeugdclub in haar school in Rwanda, waar ze leert over seksuele gezondheid en reproductieve rechten ©Plan International
Ineke Adriaens, Director International Programmes van Plan International België legt uit waarom sport zo belangrijk is. “Sport biedt kansen om genderstereotypen te doorbreken. Het wordt vaak gezien als iets mannelijk, terwijl het dat niet moet zijn. Meisjes worden vaak verplicht om zich te beperken tot huishoudelijke activiteiten waardoor ze heel wat aspecten van het sociale leven missen. Wanneer ze, ondersteund door Plan International België, kunnen deelnemen aan sportactiviteiten kan dat een eerste stap zijn in het doorbreken van die gendernormen en het bevorderen van gendergelijkheid. De manier waarop de gemeenschap naar hen kijkt en de manier waarop ze naar zichzelf kijken verandert.”

De reden dat Plan International België neerstrijkt in Rwanda is onder meer de hoge graad van gendergerelateerd geweld. Eén op twee meisjes onder de 24 jaar was er al slachtoffer van fysiek of seksueel geweld. Bovendien worden meisjes er nog al te vaak gediscrimineerd en krijgen ze minder kansen. 34.5% van de meisjes tussen 16 en 24 jaar oud hebben geen werken volgen geen opleiding of school.1

Officiële partner van Belgian Cycling

Voor dit project werkt Plan International België samen met onder meer Belgian Cycling. Zij willen zich tijdens het WK in 2025 engageren om, door middel van sport, positieve verandering te brengen voor meisjes in Rwanda.

CEO Nathalie Clauwaert is alvast enthousiast over het project. “Samen met Plan België wil Belgian Cycling een voorbeeldrol opnemen in aanloop naar het WK 2025 in Rwanda. Het is een absolute must voor ons om een goed doel te koppelen aan de WK 2025-deelname van de nationale ploeg. Terwijl alle ogen gericht zullen staan op de prestaties van onze nationale wielerhelden en heldinnen, kunnen we ook een breder doel ondersteunen.”

Op zaterdag 6 mei 2023 vindt in Tubize, aan het hoofdkwartier van Belgian Cycling, de Belgian Cycling Ride – LM Classics plaats. De fietstocht wordt georganiseerd door Belgian Cycling en de samenwerking met Plan International België en het project Bike for Future wordt in de kijker gezet. De organisatie gebeurd in samenwerking met de Liberale Mutualiteit en de opbrengsten zullen integraal naar het Project Bike For Future gaan. Meer info over het evenement vind je hier. ​

Plan International België zet al jaren in op sport als instrument voor verandering

Als internationale NGO die zich inzet voor de rechten van meisjes, maakt Plan International België via tal van projecten gebruik van sport als instrument voor positieve verandering. Op deze manier wil Plan International België op lange termijn ​ impact realiseren voor meisjes over de hele wereld. Zo hebben ze in het verleden al vijf succesvolle projecten rond sport afgerond, in ​ Bolivië, Benin en Senegal. ​ In totaal namen hieraan zo'n 20.000 kinderen en 2.000 volwassenen deel, verspreid over 148 dorpen. “Elk project is anders, omdat de context ook anders is. We bouwen verder op onze successen, maar kijken steeds ook naar de noden van de lokale bevolking.” vertelt Ineke Adriaens van Plan International België. “Sport kan meisjes heel wat essentiële vaardigheden aanscherpen zoals samenwerken in teamverband, eigenwaarde, vertrouwen, en leiderschap. Die soft skills kunnen ze meenemen naar ervaringen buiten sport om zich uit te spreken over kwesties die hen aangaan. Bovendien heeft sport bewezen positieve effecten op fysieke en psychosociale gezondheid.”

Marie, deelneemster aan het project Kick-off for Girl Leadership in Senegal ©Plan International
Marie, deelneemster aan het project Kick-off for Girl Leadership in Senegal ©Plan International

Daarnaast presteren zowel jongens als meisjes beter op scholen waar sport (voetbal, atletiek,…) geïmplementeerd ​ werd. Hoewel de inschrijvingsgraad voor meisjes in het onderwijs in heel wat landen nog steeds laag is, is het potentieel om leerlingen op school te houden en hun schoolprestaties te verbeteren groot.

“Dankzij onze acties namen meisjes meer deel aan educatieve en sportieve activiteiten. Het gaf hen zelfvertrouwen. Ook ouders zetten zich in om het project en de jongeren te steunen. Dit model draagt bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden die ouders in staat stellen om meisjes en jongens gelijk te behandelen,” vertelt Sokhnaamy, Project manager bij Plan International Senegal.

Met Bike for Future wil Plan International België nogmaals inzetten op de verbindende kracht van sport. Voormalig wielrenner en Eurosport consultant Philippe Gilbert is ambassadeur van het project.

Als voormalig topsporter weet Philippe Gilbert als geen ander hoe sport kansen kan bieden en kan verbinden. “Er is nog een lange weg af te leggen maar ik ben trots dat organisaties zoals Plan International sport steeds meer inzetten als bindmiddel om meisjes alle kansen te geven op een betere toekomst. Via sport worden meisjes niet alleen fysiek en mentaal sterker, maar ze krijgen ook kansen om hun vleugels uit te slaan en met andere mensen in contact te komen.”

1 Demographic and Health Survey, 2020 & ILO, Labour Force Statistics Database, 2021

 


Beeldmateriaal

Vrij gebruik van afbeeldingen toegestaan mits vermelding ©Plan International.

Noot voor de redactie

Journalisten die meer willen weten over dit onderwerp kunnen contact met ons opnemen om verdere vragen te stellen of een interview af te leggen.

Deborah Rozenberg

Deborah Rozenberg

Head of Marketing, Communication & Campaigns, Plan International Belgium

Over Plan International België

Plan International Belgium is een onafhankelijke Belgische NGO, en lid van Plan International, die zich inzet voor gelijkheid voor meisjes en kinderrechten over de hele wereld. Sinds 1983 begeleiden we kinderen en jongeren naar autonomie en vrijheid om hun eigen keuzes te maken. We geven meisjes dezelfde kansen als jongens: om te leren op school en een fatsoenlijke job te krijgen, om veranderingen in hun maatschappij te leiden, om te beslissen over hun leven en hun lichaam, en om zich te ontwikkelen zonder geweld, van geboorte tot volwassenheid. Meer informatie over Plan International België vindt u op www.planinternational.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Plan International België

Plan International België is een onafhankelijke Belgische ngo die over de hele wereld kinderrechten en gelijkheid voor meisjes verdedigt. We zijn lid van Plan International. Sinds 1983 helpen we kinderen en jongeren om zelfstandiger in het leven te staan. We geven hen de mogelijkheid hun toekomst te veranderen. 

We zorgen ervoor dat meisjes van bij de geboorte dezelfde kansen krijgen als jongens: naar school gaan of een beroepsopleiding volgen, een degelijke job, inspraak hebben en verandering brengen in hun maatschappij, zelf beslissen over hun leven en hun lichaam en zich vrij van geweld ontplooien.

Neem contact op met

Plan International België vzw Ravensteingalerij 3B5 1000 Brussel, België

+32 470 69 12 72

press@planinternational.be

planinternational.be