928 miljoen mensen lijden honger, 70% zijn meisjes en vrouwen

Plan International trekt aan alarmbel over ongeziene hongercrisis

928 miljoen mensen lijden wereldwijd honger en 70% onder hen zijn meisjes en vrouwen. In landen zoals Mali en Ethiopië, maar ook Haïti en Laos neemt de hongercrisis ongeziene proporties aan. De impact versterkt genderongelijkheid en dat ziet ook kinder- en meisjesrechtenorganisatie Plan International in de partnerlanden. De humanitaire problemen stapelen zich op, dus trekt de NGO aan de alarmbel.

De oorlog in Oekraïne, klimaatverandering en het coronavirus zorgen voor een ongeziene escalatie van de voedselonzekerheid. Meisjes en vrouwen lijden het hardst onder deze hongercrisis, stelt Plan International vast in haar honderden projecten wereldwijd. “Wanneer voedsel schaars is, eten meisjes vaak minder en eten ze als laatste”, zegt Nationaal Directeur Isabelle Verhaegen. Aandacht voor deze crisis blijft uit, dus lanceert de Belgische tak van de organisatie een fondsenwervende campagne.

“Wanneer voedsel schaars is, eten meisjes vaak minder en eten ze als laatste” - Isabelle Verhaegen, Plan International België

HONGER LEIDT TOT GEWELD TEGEN MEISJES

Doordat voedselprijzen wereldwijd de pan uit swingen, krijgen families het steeds moeilijker om voldoende eten aan te schaffen. Meisjes eten dan niet alleen als laatste, bijvoorbeeld om zo een eigen kind te voeden, maar lopen ook andere risico’s. Zij mogen vaak niet meer naar school omdat ze moeten werken. Elema (18) uit Ethiopië getuigt: “Nadat we ons vee verloren door de droogte, moest ik stoppen met school om mijn moeder te helpen door brandhout te verzamelen en verkopen.”

Elema, 18, en haar moeder bij twee van hun overgebleven stuks vee. ​
(copyright Plan International)
Elema, 18, en haar moeder bij twee van hun overgebleven stuks vee. ​
(copyright Plan International)

Meisjes lopen door de hongercrisis ook meer gevaar op een kindhuwelijk, vroegtijdige zwangerschap of seksuele uitbuiting. Ook Rebeca (18) uit Zuid-Soedan werd twee jaar geleden uitgehuwelijkt: “Meisjes zijn een bron van inkomsten voor hun familie. […] Mijn familie deed dit ook, zij kregen zestig koeien in ruil voor mijn huwelijk.” Volgens Plan International is dit voor families in hongersnood een pijnlijke, maar noodzakelijke keuze – een keuze die nooit nodig zou moeten zijn.

OEKRAÏNE, DE GRAANSCHUUR VAN DE WERELD BRANDT

De oorzaken van deze hongercrisis zijn veelvuldig en complex. Zo leidt klimaatverandering tot stormweer en droogte, waardoor wereldwijd oogsten vernield worden. Maar ook de oorlog in Oekraïne heeft duidelijke gevolgen.

"De Oekraïense oogst voedt normaal 400 miljoen mensen”, zegt Dr. Unni Krishnan, Humanitair Directeur bij Plan International. “Elke dag dat het conflict voortduurt, zijn de verwoestende gevolgen meer en meer voelbaar. De snel stijgende voedselprijzen maken een slechte situatie nog veel ernstiger."

“Elke dag dat het conflict in Oekraïne voortduurt, zijn de verwoestende gevolgen meer en meer voelbaar." - Dr. Unni Krishnan, Plan International

Volgens de VN lijden vandaag 928 miljoen mensen honger – een toename van 148 miljoen tegenover vorig jaar. Zo’n 44 miljoen onder hen riskeren te verhongeren.

CONSORTIUM 12-12 LID ZET VERDER IN OP HUMANITAIRE HULP

Na een eerdere oproep tot actie in Oekraïne, samen met Consortium 12-12, vraagt Plan International nu dus aandacht en fondsen voor de toenemende hongercrisis. “We blijven zeer actief in Oekraïne, maar zien dat de wereldwijde gevolgen van dit conflict onderbelicht blijven”, zegt Isabelle Verhaegen. ​ “We schalen onze humanitaire hulp dus op en daarvoor hebben we meer fondsen nodig.”

Ook in Guatemala slaat de hongercrisis toe. Daarom verdeelt Plan International er voedselpakketten. ​
(copyright Plan International)
Ook in Guatemala slaat de hongercrisis toe. Daarom verdeelt Plan International er voedselpakketten. ​
(copyright Plan International)

Plan International werkt wereldwijd in 17 van de zwaarst getroffen gebieden met programma’s om onder meer schoolmaaltijden en andere voedselpakketten te voorzien. Op plaatsen getroffen door droogte werkt de NGO zelfs met de distributie van zaden of vee, zoals koeien of schapen.

“Door te voorzien in deze basisbehoeften van gezinnen, kunnen we ernstige gevolgen voor meisjes voorkomen”, zegt Isabelle Verhaegen nog. “Enkel zo komen hun gezondheid, onderwijs en persoonlijke ontwikkeling niet in het gedrang.”

De inzamelactie van Plan International België is deze week begonnen. Steunen kan via planinternational.be.

 


NOTA VOOR DE REDACTIE

  • Onze experten, zowel internationaal als in de partnerlanden, zijn beschikbaar voor een interview.
  • Verschillende verhalen, getuigenissen en quotes van meisjes die getroffen worden door de hongercrisis, zijn beschikbaar op vraag.

Journalisten die graag meer weten over dit onderwerp, mogen steeds contact opnemen met aanvullende vragen.


BEELDMATERIAAL

Vrij te gebruiken mits vermelding van copyright Plan International. Meer materiaal beschikbaar op vraag.


 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Plan International België

Plan International België is een onafhankelijke Belgische ngo die over de hele wereld kinderrechten en gelijkheid voor meisjes verdedigt. We zijn lid van Plan International. Sinds 1983 helpen we kinderen en jongeren om zelfstandiger in het leven te staan. We geven hen de mogelijkheid hun toekomst te veranderen. 

We zorgen ervoor dat meisjes van bij de geboorte dezelfde kansen krijgen als jongens: naar school gaan of een beroepsopleiding volgen, een degelijke job, inspraak hebben en verandering brengen in hun maatschappij, zelf beslissen over hun leven en hun lichaam en zich vrij van geweld ontplooien.

Neem contact op met

Plan International België vzw Ravensteingalerij 3B5 1000 Brussel, België

+32 470 69 12 72

press@planinternational.be

planinternational.be